Dobra włoska kuchnia
Chcesz smacznie zjeść? Pośród szerokich alternatyw, które proponuje kuchnia europejska warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, połączeń oraz spora dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Polakom restauracja włoska, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe włoskie jedzenie
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do makaronu. Nowa restauracja na mapie Krakowa Ryby, dodatki mięsne i przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również risotto, tortellini, minestrone oraz liczne desery – np. granita czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film